dinsdag 1 november 2011

Waarin verschillen de viering van Allerheiligen en Allerzielen?


Allerheiligen wordt gevierd op 1 november en Allerzielen op 2 november. Het zijn beide feesten aan het begin van de winter. Op Allerheiligen gedenkt men de heiligen van de katholieke kerk die niet op andere dagen van de kerkelijke kalender een feestdag hebben.
Allerzielen

Bij Allerzielen herdenkt men de overleden familieleden, vrienden, bekenden of parochianen. Door voor de zielenheil van de overledenen te bidden verkort je de duur dat ze in het vagevuur moeten verblijven. Door te bidden verdiende je aflaten voor deze gestorvenen. Daardoor komen de familieleden, vrienden en kennissen eerder in de hemel, gelooft men.
Nieuwe rituelen

Het gebruik om de overledenen te bezoeken op het kerkhof is in België al veel langer populair en gebeurt daar op Allerheiligen. Mensen leggen bloemstukken met witte bloemen of traditionele witte en gele chrysanten bij de graven.
Recentelijk lijken beide feesten aan populariteit te winnen en meer een viering te worden. In de Duin- en Bollenstreek bijvoorbeeld komt men bij elkaar op het kerkhof om 's avonds op Allerzielen kaarsen te branden en de doden te herdenken. Ook het plaatsen van bloemen op Allerheiligen en Allerzielen op de graven neemt toe. Namen worden opgelezen en mensen schrijven persoonlijke berichten aan de overledenen om het het verlies met nieuwe rituelen inhoud te geven.
Bronnen op aanvraag beschikbaar

Geen opmerkingen: